Watak Manga Bagi Jenama Telefon Android

Semua maklum dan sedar bahawa jenama Google Android OS merupakan pilihan utama bagi kebanyakan syarikat-syarikat gergasi pengeluar smartphone semenjak ia mula diperkenalkan oleh Google sehingga berjaya mengatasi Symbian dan Windows Mobile dalam jangka masa yang amat singkat berdasarkan jumlah pengguna. Disebabkan situasi tersebut, komik manga yang terkenal di Jepun telah mengambil kesempatan ini untuk menumpang populariti pengeluar smartphone jenama Android.

Tiadak dapat dinafikan bahawa kejayaan utama Android adalah disebabkan sumber Android OS boleh diperolehi secara percuma sebagaimana yang telah ditetapkan oleh Google. Faktor inilah yang telah berjaya menarik bukan sahaja syarikat pengeluar telefon di seluruh dunia bahkan ramai di kalangan pembangun perisian (developer) juga telah beralih ke Android.

Kredit : ASCII Media Works

Tidak cukup dengan itu, Android OS juga telah menarik minat penerbit siri manga di Jepun, sehinggakan sebuah majalah mingguan “Weekly ASCII Computer Magazine” terbitan ASCII Media Works telah menerbitkan satu siri manga “Noriyuki Kayama’s Hana no Android Gakuen (Android School of Flowers)” dengan setiap watak pelajar sekolah diberikan nama berdasarkan pelbagai jenama terkenal Android.

Antara watak-watak yang digunakan ialah dalam terbitan manga mereka ialah :

  1. Soni Eri-chan (Sony Ericsson)
  2. Moto Rola-chan (Motorolla)
  3. H.T. C-chan (HTC)
  4. Sam Sung-chan (Samsung)
  5. Elle G-chan (LG)
  6. Sharp-chan (Sharp)
  7. T?ru Fuji-chan (Fujitsu)
  8. Kashio Nko-chan (NEC Casio)
  9. Apple-kun (Apple)

Kredit : Weekly ASCII

Comments

Comment Policy: Pemilik blog ini berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dihantar ke blog ini tanpa notis sekiranya ia disifatkan sebagai spam, penggunaan kata - kata kesat, menyinggung perasaan pihak lain, mengaibkan individu, komen yang tidak berkaitan dengan topik perbincangan / artikel. Admin tidak akan memberi apa-apa tindak balas kepada pertanyaan berulang. Sila baca komen-komen sebelum ini.Jadilah komentator yang bertanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *