Siri Pun Boleh Ubah Pendirian..

Selain daripada berita hangat yang berlegar mengaitkan Apple akan mengeluarkan iPad yang bersaiz 7 inci, iPhone 4 inci, filem biografi Steve Job, injunksi Apple terhadap domain iphone5.com,.. terdapat satu isu yang hangat dan lucu diperkatakan sepanjang minggu lepas yang berkaitan secara langsung dengan Siri (intelligent personal assistant) yang terdapat di iPhone 4s. Secara ringkasnya, dapat saya simpulkan bahawa Siri pun boleh mengubah pendiriannya.. apatah lagi…

Siri Sebelum…

Kisahnya bermula apabila Siri diajukan soalan “What’s the best smartphone ever?” dan jawapan yang dikemukakan oleh Siri cukup mengecewakan iPhone (Apple khususnya). Jawapan yang dikemukakan oleh Siri ialah “Lumia 900 4G“. Rujuk screenshot SEBELUM dan SELEPAS  di bawah;

Sebelum

Sebelum

Siri Selepas…

Selepas menyedari kejadian yang agak kurang menyenangkan dan dijadikan bahan jenaka sepanjang minggu, pihak Apple telah bertindak mengubah jawapan yang diberikan apabila soalan yang sama dikemukakan.

Apabila diajukan soalan sama “What’s the best smartphone ever?” antara jawapan yang akan dikemukakan oleh Siri ialah “I think you’ve already answered that question“, “Wait… there are other phones?“, dan “The one you’re holding.

Selepas

Selepas

Final Thought

Secara peribadi, saya masih lagi bertanggapan bahawa Siri merupakan antara salah satu teknologi terbaik yang pernah dihasilkan sepanjang tahun lepas. Adalah normal bagi setiap teknologi baru yang diperkenalkan tidak akan lepas daripada kritikan yang membolehkan setiap teknologi itu berkembang kepada sesuatu yang lebih baik. By the way, Siri masih lagi di tahap beta. :)

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan pengguna dan pemilik iPhone 4s, fungsi Siri banyak diabaikan dan dilupakan.

Comments

  1. says

    Best Siri lagipun still dlm Beta kan, kesilapan ini boleh dimaafkan since Apple sgt sukar nak release beta version :) kbykkan hanya utk developer shj :)

Comment Policy: Pemilik blog ini berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dihantar ke blog ini tanpa notis sekiranya ia disifatkan sebagai spam, penggunaan kata - kata kesat, menyinggung perasaan pihak lain, mengaibkan individu, komen yang tidak berkaitan dengan topik perbincangan / artikel. Admin tidak akan memberi apa-apa tindak balas kepada pertanyaan berulang. Sila baca komen-komen sebelum ini.Jadilah komentator yang bertanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *