Official Jellybean 4.1.2 Galaxy Note N7000 Malaysia

Official Android Jellybean 4.1.2 Galaxy Note N7000 Malaysia telah dikeluarkan secara rasminya. Saya pasti, ramai pemilik Galaxy Note N7000 akan tersenyum lebar dengan berita ini memandangkan penantian adalah satu penyeksaan. Android Jellybean 4.1.2 (N7000DXLSE) boleh di upgrade menerusi Samsung Kies (PC), OTA (Over The Air) ataupun Odin (manual).

Kepada yang ingin melakukan proses upgrade secara manual menggunakan Odin, anda boleh ikuti panduan yang telah saya sediakan : Flash / Upgrade / Downgrade / Root Menggunakan Odin.

Jellybean 4.1.2 Galaxy Note N7000

Jellybean 4.1.2 Galaxy Note N7000 Firmware Details

Ciri – Ciri Android Jellybean 4.1.2 Galaxy Note N7000

NOTA : Ciri – ciri ini diambil berdasarkan maklumat dari official release sebelum ini. Sekiranya terdapat sebarang percanggahan, sila maklumkan saya menerusi ruangan komen di bawah. Kerjasama anda amatlah dihargai.
  • Buttery Smooth Performance & Great Stability (Thanks to Project Butter)
  • Multi-View (Multi Windows Multitasking, same as in Note II)
  • Multi-View can also be disabled
  • Page Buddy
  • Notification Panel can now be customized
  • New Additions in Notification Panel
  • Smart Rotation (Screen Display adjusts to your angle of sightings)
  • Continues Input in Samsung Keyboard (Like Swipe or Android 4.2 Keyboard)
  • Samsung’s Cloud services
  • Features like Direct Call, Smart Stay and Pop-up Play
  • New Widgets From the Galaxy S III
  • 2 Home screen modes
  • New Notifications bar
  • Google Now
UPDATE : Panduan proses root Galaxy Note N7000 Jellybean 4.1.2 DXLSE boleh dirujuk DI SINI.
NOTA : Sekiranya berminat untuk mendapatkan firmware Android Jellybean 4.1.2 bagi lain – lain region, anda boleh berbuat demikian samada dengan memuat turun terus dari samfirmware.com atau dari post saya DI SINI.
INFO : Senarai penuh smartphone dan tablet Samsung yang telah menerima update Jellybean boleh dirujuk di SINI.

STAY IN TOUCH

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Privasi anda adalah penting bagi kami dan kami tidak akan mendedahkan sebarang maklumat / alamat e-mel anda kepada pihak ketiga.

Comments

  1. uphobia says

    salam.bro nak tanya,kalo upgrade dr ICS ke JB guna CWM je tanpa guna odin blh ke? skrg ni msh guna ICS lagi pastu blh cucuk pendrive(ICS support pendrive).kalo upgrade ke JB 4.1.2 ni blh cucuk/support pendrive tak? TQVM.

    • says

      Upgrade firmware guna CWM boleh dibuat utk custom rom sahaja, stock rom tak boleh.

      Tang USB tu saya tak tahu, sebab tak pernah guna.

  2. wazeer says

    salam mrShraqs….nk tny klau dh install custom room lepas 2 klau nk tukar guna official ni balik, flash yang ni balik mcm biasa ja?……saja2 nk test….

  3. arenas says

    slm..bro knp lpas install JB kt N7000…dh xdpt on fon…tetap stay kat stater Samsung Galaxy Note gt-n7000..camna nk buat lagi

  4. adibi says

    saya nk tnya..kenapa note saya lps ja upgrade bateri dia problem…x masok charger pon keluar lambang charging…lps tu off on sendiri x berenti…~

  5. adi dkota says

    Bro..
    Ada problem nak mintak nasihat ckit, saya dah update ker jelly bean lepas tuh dah root pon. Tapi tangan gatal cuba install custom rom Slim bean guna CWM recovery, bila dah siap reboot.. lepas tuh kuar tulisan android jer, lama tk ilang.. Panic poonya pasal, saya buat lagi skali, tapi pilih balik file yg saya root sbelum ni. Lepas tuh dah blank screen. Mcmana nak wat neh… tolong!!

  6. Jijul says

    Salam.. Nak tanya ni.. Selepas sy download jellybean OTA, mula2 ok, selepas sebulan guna tiba phone susah charge dan terus mati sendiri dan sekarang restarting kat samsung logo. Harap sangat pertolongan encik.

  7. wangiwan says

    salam..

    saya pun tak dpt nak update guna kies.. n7000dxlr5.. hurmm..
    ada tak sesapa masalah sama dgn saya.. dpt tak update guna odin?? huhu..

  8. Mamat Amzah says

    Halo bro, nak tanye, saya da update version 4.1.2 nie, tapi masalh yg saya hadapi hp asik heng je, lepas tu xbole nka buat ape2.. off kan on balik, tapi kadg kene lagi.. kenape ek.. lepas tu screen lock xberfungsi. Saya install kat kedai..

    • says

      W’salam.

      Ini memang masalah normal & biasanya boleh settle lepas buat Factory Data Reset.(Setting -> Back up and Reset -> Full Data Reset).

      P/S : Sebelum buat factory reset, buat backup data2 penting macam contact, sms guna Samsung Kies terlebih dahulu. Lepas reset, semua data akan dipadam.

  9. Mamat Amzah says

    Salam bro, tumpang tanye, lepas saya update le android 4.1 ni, hp saye asik heng jek, nak kene off on, lepas tu screen lock xbole gune.. ape masalhnye ek.. harp bro dpt membantu.. buntu da..

  10. Fairuz says

    saya dh cuba nak update gune samsung kies tapi tak dapat. firmware tak sama. kalau update guna odin confirm dapat ke?

  11. wolo says

    salam bro shraqs..cane nak update4.1.2 kat n7000 sy..sy nk update pkai kies pn xbleh..kene download ke link kt atas tu utk update pkai kies..tq for ur helping..

  12. reeq says

    salam…nak tanya mmg takdapat nk update guna ota ker?dh lama tgu tp ttp tulis no update available.ke ad opsyen lain utk update guna ota eg:register device negara lain selain malaysia??

  13. zara says

    Salam , nk mnx tlg ajar cmne nk upgrade note 1 sy ni … da sthun pki still 2.3.5 .. hehe … zlma ni x pnh amik kisah pon , tp bile fon da strt nk hang .. mula laa kelam kabut .. tq Shraqs !

  14. Afiq says

    Salam, dah boleh update jellybean official kan?
    Factory reset tu macam mana nk buat ye?
    Sory newbie….

    *Sharing is Caring

  15. mad says

    aku pakai note korean punya SHV-E160S. Mcm mana nk upgrade ke JB 4.1.2.. ada firmware korea punya atau blh pakai mlysia punya je..OTA x blh pun..

  16. keril says

    Hari kedua running Jelly bean ke note lepas update guna Kies. Mula agak lembab dn hanging sikit. Respon perlahan. Tak buat factory reset. Lepas few time restart/clear ram/pull out battery, jadi makin bagus. Now sangat puas hati dgn update jelly bean. Paparang nampak cantik. Multiew view and few add on yg refresh rasa seronok mcm baru beli. Hehe. Thanks bro

  17. Roger says

    Setelah upgrade ke Jelly bean, battery cepat habis dan apps berlancar lebih perlahan jike dibandingkan dengan ICS. Ada orang mempunyai masalah seperti saya?

  18. keril says

    Salam. Bro cuma nk tanya, memang takde eh update guna OTA? Dah berapa hari dok try takde jugak. Ke memang update kena guna KIES je?

  19. gojoil says

    hai semua.saya telah update galaxy note n7000 saya dari ics ke jelly bean menggunakan kies baru-baru ini.tetapi apa yang saya hadapi sekarang adalah masalah responsive pada galaxy note saya yang kirang cemerlang berbanding saya menggunakan ics sebelum ini.sebagai contoh, masa yang diambil untuk loading sesuatu app adal 2 ke 5 saat.
    adakah saya sahaja yang menghadapi masalah ini?
    apakah jalan penyelesaian nyer atau mungkin saya perlu kembali ker versi android sebelum ini??
    sekian terima kasih.

  20. adlysh says

    Salam,

    minggu lepas saya ada upgrade jelly bean guna firmware hong kong punya (pakai odin). Memandangkan Malaysia punya dah keluar ni, perlu tak tukar kepada Malaysia, atau sama sahaja dengan firmware Hong Kong tu. Apa baik buruknye kalu tak tukar kepada Malaysia punya.

  21. nur says

    salam.. Alhamdulillah dh upgrade gune samsung kies amik mase 20mnt je kt opis td..
    memule cm xconfident nk wat tp tawakal je.. thanks :-)

  22. peace says

    salam,sharq `firmware upgrade encountered issue.please select recovery mode in kies and try again`-any solution tak..aku da jem da ni….guna odin fail jugak…da buat emergency recovery mod..bila sampai 35%..tetibe lak kies kuar messege..failed error…hope..sharq keluarkan ilmu tuk bantu sye

    • says

      Dah ikut cara recovery mode yang di suggest oleh Kies tak? Follow je guide yg diberi di Kies. Sebaiknya buat waktu malam masa server tenang & internet yang ok.

    • says

      Sorry la bro. Aku memang takkan buat review utk custom ROM di blog ni sebab tak nak bagi lagi ramai yang confuse. Yang stock ni pun dah ramai pening… ha ha

      • gambarlama says

        hahaha.. custom rom ni pun bukan apa. just yg dh root punya je dr jely bean ori. aku pakai sebab best. sebab ada airview pada galeri, sms, email & kalender. sebiji macam note 2. nak install pun senang.. just install guna CWM. 1st HP kena root dulu lah.

  23. Mohammad Khairul says

    Dh lama tggu Official JB 4.1.2 Malaysia untuk Note N7000..thanx shraqs…xsbar nk upgrade jb ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>