Kenapa Apple Mengekalkan Nama iPad ?

Segala introduction tentang produk terbaharu keluaran Apple khususnya “New iPad” telah pun selesai. Walau bagaimanapun, ramai penganalisis yang menjangkakan produk terbaharu ini akan menggunakan nama baru sepertiĀ  iPad 3 atau iPad HD masih lagi mempertikaikan keputusan Apple yang mengekalkan panggilan iPad.

Pihak Apple tidak mengeluarkan sebarang kenyataan atau penjelasan yang terperinci tentang isu tersebut, sebaliknya menurut Paul Schiller, Naib Presiden Kanan Apple telah memaklumkan;

“…because we don’t want to be predictable.”

Isu penggunaan nama iPad ini telah menjadi isu yang cukup hangat diperkatakan oleh penganalisis, antara asas perdebatan mereka ialah :

  • Menyebabkan kekeliruan kepada pengguna,
  • Zaman kemalapan Apple di bawah Tim Cook,

Personal View

Walau apapun nama yang digunakan oleh Apple, samada iPad, New iPad, iPad 3 atau iPad HD bukannya satu masalah yang besar. Pengguna tetap akan menggelarkannya sebagai iPad 3 atau New iPad.

Selain daripada itu, langkah Apple dengan tidak menggelarkan iPad dengan nama baharu juga sedikit sebanyak telah menjadikannya sebagai satu topik yang hangat dibincangkan dan ini akan membantu proses pemasaran iPad secara percuma. Sekiranya anda masih ingat sewaktu iPad mula diperkenalkan pada 2010, nama iPad telah dijadikan sebagai bahan lawak jenaka dan mengaitkannya dengan produk kebersihan wanita.

Walau apapun isu yang timbul, secara peribadi saya menjangkakan Apple akan mampu meraih keuntungan yang besar hasil penjualan iPad terbaharu ini dan ini telah dibuktikan oleh Apple iPhone itu sendiri.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang iPad, baca entri “iPad 3 aka New iPad“.

Comments

Comment Policy: Pemilik blog ini berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dihantar ke blog ini tanpa notis sekiranya ia disifatkan sebagai spam, penggunaan kata - kata kesat, menyinggung perasaan pihak lain, mengaibkan individu, komen yang tidak berkaitan dengan topik perbincangan / artikel. Admin tidak akan memberi apa-apa tindak balas kepada pertanyaan berulang. Sila baca komen-komen sebelum ini.Jadilah komentator yang bertanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *