Jom Kita Test Kelajuan Blog

Salah satu aspek penting yang perlu dititikberatkan oleh pemilik blog ialah “page speed” atau “load time” yang diambil untuk blog anda muncul sepenuhnya di browser dan dapat dicapai oleh pembaca. Jadi, dalam post kali ini saya akan berkongsi beberapa laman web yang boleh digunakan untuk menguji tahap kelajuan blog anda seterusnya langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengenalpasti punca yang menyumbang kepada “loading page” blog anda secara percuma. So, apa lagi,… Jom Kita Test Kelajuan Blog ….

1. Page Speed Online (Google Developers)

2. Pingdom Tools

3. GTmetrix

So, macam mana prestasi blog anda berdasarkan 3 tools di atas? OK ke KO?

Intro

Personally, lebih kurang seminggu ini memang saya banyak melakukan proses customization untuk membolehkan mobilitworlds mencapai tahap “loading speed” yang lebih baik berbanding sebelumnya. Kalau sebelum ini, blog ini mengambil masa yang agak panjang (dalam lingkungan 8 – 10 saat) untuk load. Punca – punca yang menyumbang kepada masalah “slow loading page” di mobilityworlds adalah seperti berikut;

 • Mengaktikan theme dalam bentuk Magazine style walaupun ada pilihan untuk blog style. (Untuk kurangkan “bounce rate” :)),
 • Background imej dari theme,
 • Javascript kod dari pengiklan (khususnya Nuff***g),
 • Banyak menggunakan thumbnail imej,
 • Redirection dari Blogspot ke WordPress,
 • Gravatar,
 • dan banyak lagi berkaitan dengan Database dan etc.

Langkah Mengatasi Masalah “slow loading page”

1. Install plugin W3 Total Cache  (dilengkapi dengan CDN dan Cloudflare) – Rujuk Tutorial Penggunaan W3 Total Cache

2. Install WP Smush.it

3. WP-DBManager (optional – boleh dibuat secara manual menerusi phpMyAdmin di cPanel)

Sekiranya anda menggunakan W3 Total Cache, pastikan anda mengambil langkah berhati-hati terutamanya di bahagian Minify setting dan jangan lupa untuk BACKUP.

Hasilnya

Secara purata, “load time” untuk mobilityworlds sekarang berada di bawah 5 saat. Cth screenshot dari Pingdom;

Pingdom mobilityworlds

Sebagai bonus, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan Pingdom untuk “monitoring” uptime dan downtime blog anda dengan memuat turun aplikasi mereka secara percuma bagi pengguna Android dan iOS. (Free akaun hanya untuk 1 bulan dan 20 SMS alert).

Berdasarkan GTmetrix, prestasi mobilityworlds pada awalnya amat menyedihkan dan sadis sekali dengan score F (Page Speed) dan E (YSlow). Di bawah ialah screenshot untuk prestasi selepas optimization.

GTmetrix mobilityworlds

Kesimpulan

Secara jujurnya, selain daripada menggunakan 2 daripada 3 plugin di atas, mobilityworlds juga turut menggunakan Cloudflare dan beberapa “tweak” dan “customization” yang lain. Ok, itu sahaja perkongsian untuk kali ini,… sebarang pertanyaan atau cadangan boleh dikemukakan di ruangan komen di bawah.

Comments

  • says

   Guna yg free je. :) Rasanya bleh kotsebab CF akan buat caching.
   BTW, guna Apache @ nginx? Kalau ikutkan, nginx lebih jimat resource banding ngan Apache.

  • says

   Page speed ni agak subjektif jugak ciktom. Peranan hosting pun mainkan peranan yg besar. BTW, cuba ciktom guna Pingdom, tengok tempoh masa loading. Kalo masih dlm lingkungan 5 seconds dikira laju sangat dah tu. Below 10 second dikira normal.

   • says

    pingdom-load time: 6.58s…request:111..page size:930.6KB…grade: 82…
    gmetrix=load time:5.83s..request:93…..size: 947kb…grade pagespeed: 91…grade Yslow:71..
    google developer xreti nk tgk..overall gred 88%..

    lama tinggal bab edit mengedit coding blog..otak dah beku..huhuhu

 1. says

  Terbaiklah! Mmg best bila main2 ngn customization ni…

  Tp, kelajuan jugak bergantung kpd kelajuan bb kte ni..hehe =)

  p.s-bawah 10s tu dah kire superb! terbaiklah

 2. says

  blog dah gemuk balik ar…

  ketiga2 web site dh pi mmg slow walaupun jarak speed agak berbeza hee..

  saya tak tahu nak buang apa… ? ada cadangan ker bro?

  • says

   Ambik yg average. Sebab kena ambik kira server, internet connection, pastu kadang2 kalau pakai javascript pihak ketiga cam pengiklan Nuff**** tu memang beri kesan besar jugak. Blog ni pun banyak sangkut di Nuff tu jugak…
   shraqs recently posted…Which One Are You?

Comment Policy: Pemilik blog ini berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dihantar ke blog ini tanpa notis sekiranya ia disifatkan sebagai spam, penggunaan kata - kata kesat, menyinggung perasaan pihak lain, mengaibkan individu, komen yang tidak berkaitan dengan topik perbincangan / artikel. Admin tidak akan memberi apa-apa tindak balas kepada pertanyaan berulang. Sila baca komen-komen sebelum ini.Jadilah komentator yang bertanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *