Cara – Cara Upgrade Samsung Galaxy SII (GT-I9100 & GT-I9100G) Ke ICS 4.0

Akhirnya, selepas hampir 2 bulan lebih dari tarikh pengumumannya sejak Mac 2012 dan juga selepas saya menjual Samsung Galaxy SII, barulah pengguna dan pemilik Samsung Galaxy SII (GT-I9100 & GT-I9100G) menerima khabar gembira. Berita gembiranya ialah pemilik Samsung Galaxy SII kini boleh meng upgrade Samsung Galaxy SII (GT-I9100 & GT-I9100G) ke ICS 4.0. Cara – cara untuk upgrade adalah seperti berikut;

Samsung Galaxy SII

Samsung Galaxy SII

Cara – Cara Upgrade Samsung Galaxy SII (GT-I9100 & GT-I9100G) Ke ICS 4.0

Cara Pertama – Upgrade menerusi Kies.

  • Download Kies dan install ke PC/laptop
  • Sambungkan Galaxy SII anda menggunakan USB kabel yang disediakan
  • Tunggu sehingga Kies mengenalpasti smartphone anda
  • Sekiranya semuanya berjalan lancar, Kies akan memaklumkan tentang Firmware upgrade
  • Ikuti langkah – langkah yang disarankan di Kies

NOTA : Terdapat laporan menyatakan model GT-I9100G tidak dapat diupgrade menerusi Kies, hanya diperolehi melalui OTA. Bagi rakan – rakan yang memiliki model GT-I9100G boleh maklumkan kepada saya samada ianya benar atau sebaliknya di bahagian komen. Kerjasama anda amat dihargai. :)

Cara Kedua – OTA (Over The Air)

Proses upgrade ini memerlukan sambungan WiFi yang reliable kerana saiz fail yang akan di muat turun melebihi 200MB. Sekiranya anda tidak mendapat sebarang Notification, klik di Setting -> About Phone -> Software Update -> Update (Check for update).

Cara Ketiga – Odin (Flashing)

NOTA : Kaedah ini adalah berisiko, dan kemungkinan smartphone anda menghadapi masalah brick adalah perkara yang perlu dihadapi. Jangan kata saya tak bagi amaran yer. Apa-apa masalah, tanggung sendiri!

Ini adalah pilihan terakhir sekiranya kedua – dua cara di atas tidak berjaya.

Tools Yang Diperlukan;

  • Odin 1.85 (zip file – extract terlebih dahulu)
  • Firmware : Mediafire Link

UPDATE (18.09.2012) : Kedua – dua FIRMWARE di bawah merupakan firmware yang telah OUTDATED. Pastikan anda upgrade ke firmware yang paling LATEST untuk smartphone anda mengikut model.

1. (OUTDATED) Model GT-I9100 – Android 4.0.3 I9100DXLP9 ( 361MB – zip file – extract terlebih dahulu )

   OUTDATED : Android ICS 4.0.3 DXLPB – Download DISINI.

LATEST : Android ICS 4.0.4 DXLPF – Download DI SINI.

2. (OUTDATED) Model GT-I9100G – Android 4.0.3 I9100GDXLP6 ( 369MB – zip file – extract terlebih dahulu )

LATEST : Android ICS 4.0.3 DXLP6 – Download DISINI.

NOTA : Kedua – dua firmware file di atas terdiri daripada 2 file yang di split. Download HJ-Split untuk Join -> Extract dan anda akan memperolehi file tar.md5.

Langkah keselamatan sebelum memulakan proses flashing;

  • Proses flashing ini mungkin menyebabkan smartphone anda bricked (tidak boleh digunakan), jadi,.. sebarang permasalahan yang timbul adalah di bawah tanggungjawab anda sendiri.
  • Lakukan backup.
  • Pastikan bateri smartphone anda berada di tahap tidak kurang dari 80% penuh.
  • Pastikan anda telah install Kies di PC/laptop anda.

Langkah – Langkah Upgrade;

  • Setkan smartphone anda ke USB Debugging Mode ( Settings -> Applications -> Development -> USB debugging )
  • Shutdown smartphone anda.
  • Setkan smartphone anda ke Download Mode dengan menekan butang Volume Down + Home + Power secara serentak untuk satu tempoh masa 5 – 10 saat sehingga keluar paparan Warning dan klik butang Volume Up untuk teruskan.
  • Smartphone anda akan memaparkan paparan Downloading… Do not turn off target!!
  • Start Odin di PC/laptop anda.
  • Sambungkan smartphone ke PC/laptop anda menggunakan USB cable.
  • Tunggu untuk beberapa saat sehingga Odin mengenal pasti smartphone anda.
Odin 1.85

Odin 1.85

NOTA : Pastikan anda tidak tick mana – mana pilihan di paparan Odin selain Auto Reboot dan F. Reset Time (default)

  • Klik button PDA dan pilih firmware yang telah anda muat turun dan extract sebelum ini. (Pastikan juga anda memilih firmware yang betul untuk model smartphone anda) – File firmware file tar.md5.
  • Klik Start, dan proses flashing akan dilakukan. Smartphone anda akan di reboot secara automatik selepas proses flashing selesai.

Itu sahaja. Sekiranya semuanya berjalan lancar, Samsung Galaxy SII (GT-I9100 & GT-I9100G) anda kini telah dilengkapi dengan Android ICS 4.0.3.

NOTA : Kepada yang berhasrat untuk root Samsung Galaxy SII (GT-I9100 & GT-I9100G), harap dapat bersabar ya. Berpinar bijik mata dah ni. Bila dah siap saya akan releasekan. Tunggu!

UPDATE :

Cara – Cara Root Samsung Galaxy S2 (GT-I9100).

Comments

  1. buragas says

    Salam..saya dah rooted s2 saya(4.0.3) nak nak upgrade ke jb 4.1.2. Boleh ke pakai cara ni? Nanti kalu nak unroot ada masalah x?

  2. Jamilah Ahmad says

    Assalam….sy nak tanya knape screen rotate sy mcm problem ja…pusing kiri kanan mcm lambat jer…bila dok keaadan normal kena touch rotate scren baru normal balik.handfone note….beli second……takut owner lama pernah root.dah buat griskoskop calibarate…tapi still cam tuh…..mohon bantuan bosss…..

  3. scaez says

    salam bro..knpe S2 GT-I9100 bile da upgrade ke 4.1.2 JB dy pye button power off bile tekan lame2 xde kluar notification pon ek..dy trus off je..dh try wipe data n wipe cache pon sme gk.n then try flash blek firmware pon sme je hasilnye..nk kne downgrade blek ke cmne ? harap boleh m’bntu..

  4. hasifrahman says

    bro sye punya buat dia fail lps tu hang dkt flashing…skrang bila on je akan kua firmware upgrade encountered an issue….try dh kies blk nk buat recovery tp x detect…tlg fon sye dh tlg pkai pe….haha

  5. AyieZ says

    Salam bro, nak tanya. Haritu sy ada upgrade 2.3.6 straight ke 4.1.2 tapi bukan official Malaysian firmware punya. Lepastu sy dapati battery sy cepat drain lepas tu banyak function takleh guna cth power saving takde effect dll. Menyesal pulak rasanya. Ada link untuk downgrade semula ke 2.3.6 official malaysian firmware tak?

  6. ise464 says

    salam bro..
    apsal s2 aku lock screen dia xpe pe-pe la..lg satu bila tekan butang off dia tak kuar pon notification untuk off ke,ape ke..dia terus off phone.
    tgh buntu ni..reset factory pon still sama je

  7. buluh perindu says

    hello bro..nak tya la..knapa samsung S2 sy xdapat detect simcard ya..kadang2 ada simcard yang boleh dibaca..ada gak simcard yang xdapat dibaca..

  8. fizah says

    salam..bro.sy nk tnye.mcm mne klu tiap2 kli sy on bluetooth kat hp S2 ni asyik off n restart sndiri..? de masalah pe ea..?agak2 pe yg perlu sy wat..?

    • says

      W’salam,

      Cuba restart phone, then ON bluetooth.
      Then clear data;
      1. Settings -> applications -> all -> Bluetooth Share -> clear all data
      2. Settings -> applications -> all -> Bluetooth Test -> clear all data

      Kalau masih tak dapat jugak, buat factory reset.

  9. Rahman says

    Nk tanya gt i9100 dgn gt i9100g boleh guna rom dan firmware yang sama atau tak? Kalau boleh tak apa la.. Kalau tak boleh macam mana nak
    buat?

  10. says

    salam..saya tgh binggung mcm mna nak bukak balik kunci,log masuk menggunakan akaun google.. saya dh cuba buat akaun google,tapi x Berjaya jgak buka log s11 saya..untuk buka log masuk s11 saya dulu saya guna log corak..oleh kerana terlalu banyak cubaan corak, jadi s11 saya telah log..tolong saya mcm mna nk selesaikan msalah ni..tq

  11. amy says

    Bro,
    mcm mana nak downgrade ke GingerBread. Sy guna I-9100. sy dah update ke ICS guna Kies tp lepas tu problem. Skrg ni baru guna Clean Bank ROM, baru jer 2 hari. Tp ada features kat software asal yg sy suka. Boleh tak tolong sy untuk jdkan hp ni seperti asal tanpa adanyer root lg. Klu boleh nak jd standard jer. Pening dengan advise org yg suruh guna custom rom ni..
    Tqvm..

    • says

      Thank Amy.

      BTW, Amy nak balik ke GB atau ICS? Sebab DXLPB ialah ICS 4.0.4.
      Kalau nak kembali ke versi lama (downgrade), hanya perlu muat turun firmware dari samfirmware.com (perlu register utk download), dan flash guna Odin.

    • amy says

      actually x kisah gb ke, ics ke.. yg buat guna custom rom tu bkn apa, psl lepas upgrade ke ics hp ni terus jd problem. bila buat call kdg2 line akan putus terus. pastu hp akan restart sendiri. byk kali la jd.. tu yg sakit hati tu. kdg2 nak ckp 10 minit jer tp smpi 2-3 kali putus & restart..

      klu boleh still nak guna ics. tp link kat artikel tu utk dxlpb x boleh download la. so skrg ni nak try kat samfirmware tu.. klu bro ada apa2 advice harap tlg la yer..

      tq..

  12. AhLeap says

    Bro..Xdpatlah..Guna Odin kluar message ni..Apa maksud dia ni?
    Added!!
    Enter CS for MD5..
    Check MD5.. Do not unplug the cable..
    Please wait..
    I9100GDXLP6_I9100GOLBLP6_I9100GDXLP6_HOME.tar.md5 is valid.
    Checking MD5 finished Sucessfully..
    Leave CS..
    Odin v.3 engine (ID:11)..
    File analysis..
    SetupConnection..
    Can’t open the serial(COM) port. <<apa maksud ni??

    All threads completed. (succeed 0 / failed 1)

  13. nude says

    Salam,bro,,galaxy s3 aku ni bkan ori,tp mcm ori,,msalah nya 3g x naik..kalau pkai celcom,,maxis naik plak”nak wak mcm mane,,

  14. ijoi says

    salam bro..aku try pakai custom rom dari salman rom 4.2.tapi aku rase tak best sebab ade crash.so aku flash balik kepada kernel DLXPB guna odin.tapi sekarang masalah kat kies plak.kies mention firmware does not support uprgade using kies.sebelum ni kes macam ni gak jadi.tapi biler aku flash kepada DLXPB,settle masalah.tapi sekarang aku dah flash DLXPB kies masih mention macam tu sedangkan ni official rom yang aku download dari link ko kat atas ni.aku dah jadi buntu dah.sekrang ni wifi ngan bluetooth aku plak hang.biler aku check kat setting-application masih ade saki baki application dari salman rom tu padahal aku dah reset habis n aku dah wipe factory setting ngan cache kat cwm.so macam mana yerk aku nak flash balik s2 aku kepada rom yang asal supaya aku tak de masalah nak guna kies?takkan salman rom tu masih kacau lepas aku buat flashing guna odin.aku dah konfius dah ni.hehe..ape2 pun harap leh bagi pandangan bro.terima kasih

      • ijoi says

        ok,aku try lagi sekali.semalam aku dah try banyak kali gak.yang aku mushkil tu,kat kies firmware aku die detect DLXPB (nee),yg aku flash DLXPB (xme).tak salah aku sebelum ni mmg (xme) cume lepas aku install custom rom tu jadi (nee).ade beza ke bro xme ngn nee ni?

        • says

          NEE tu Sales Code (PCode) utk Finland. Kalu Msia XME. Kalau nak tukar, boleh cuba cara ni. (depends pada CSC package yg ada dlm phone – kalau guna Multi package boleh buat).

          AMARAN : Cara ni akan factory reset phone.

          1. Dapatkan IMEI phone dengan dial *#06# (Catat kat mana2)
          2. Dial *#272*IMEI#
          3. Pilih XME – Install
          4. Phone akan reboot.

            • ijoi says

              haah..guna cara yang bro bagi tu.rasenye sebab install custom rom sebelum ni buat die jadi nee.ikut cara yg bro ajar,dah balik kepada xme n dh tak de masalah guna kies.thanks bro

            • ijoi says

              boleh lagi guna.rasanye sesiapa yang pernah install custom rom,kalau nak balik kepada rom asal mesti akan hadapai masalah camni.dengan cara tadi,masalah dengan kies pn settle.huhu..bukan ape,macam yang bro pernah mention sebelum ni klu nak upgrade better guna kies dari odin sbb lebiy secure.so akan datang kalau nk upgrade ke jelly bean agak susah la kalau kies tak leh guna..satu perkongsian ilmu yang sangat2 membantu.huhu

            • ijoi says

              bro,nak tanye.kalau S2 kadang2 wifi ok,kadang2 tak ok sebab ape yerk?kadang2 lama baru dia nak masuk.ke sebab masalah bateri?aku dah hadapi masalah ni mase gingerbread lagi.kadang2 dah full charge baru ok balik wifi

          • alep says

            bro,aku guna cara yang bro aja ni xda pun XME..
            cmne ye?

            AMARAN : Cara ni akan factory reset phone.

            1. Dapatkan IMEI phone dengan dial *#06# (Catat kat mana2)
            2. Dial *#272*004999010640000#
            3. Pilih XME – Install
            4. Phone akan reboot.

            • says

              Depend pada firmware. Tak semua firmware didatangkan dengan multi csc.

              Satu lagi option, guna samsung csc dr google play

  15. bucumeja says

    salam . klu hp tu dh mmg 4.0.3 masa beli mcm mana? samsung s2 . aku pening bab aku br first time guna hp ni .

  16. mieyz says

    assalamualaikum bro……….
    ada satu soalan nak diajukan………..ics 4.0.3 ni memang x support ke mouse/keybord pakai otg usb cable.bila try kat g note ok plk?maybe gingerbread je kot yg boleh support.

  17. syamlin says

    Helo bro..sya dh upgdre ics i9100dxlp9 pkai OTA. Mmg ad bug. So maslah skrg bila buka salah satu appliction screen jd blink2 lepas 3,5 saat elok semula…lepas tu smbungan ke internet xlaju selalu putus2,bateri plak cepat abis. Sya dh buat factory reset..semua application sya uninstall n install semula tp still cmtu gak. Touch screen xsmooth. Xmcm sblum guna ics ni. Gb lg bagus rasanya. So bro ada jln penyelesian yg terbaik..bantuan bro. Ty

  18. Nor Ain says

    Sy dah upgrade kpd ICS 4.0.. macam ade yang Xkena..
    1. Tak boleh auto rotate.
    2. Tak boleh connecting dgn internet.

  19. sedy says

    boleh je upgrade pakai kies.btw sy pkai gt 9100G…hehee..jus xleh screenshots je..;-(
    xjmpe lgi caranya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *