Cara – Cara Root Samsung Galaxy SII GT-I9100G – ICS 4.0.3 (DXLP6)

Pertama – tama, maaf kepada semua yang bertanya dan menanti – nantikan tutorial cara untuk root Samsung Galaxy SII GT-I9100G – ICS 4.0.3 (DXLP6). Memandangkan support dari golongan developers di xda forums khususnya agak kurang terhadap model GT-I9100G berbanding model GT-I9100. Jadi, secara tidak langsung saya perlu lebih berhati – hati untuk mencari cara yang paling selamat dan kurang risiko kepada pengguna yang bakal melakukan proses root pada peranti GT-I9100G masing – masing. Jadi, setelah sekian lama menyimpan post ini, kali ini saya cukup yakin bahawa kaedah yang saya sediakan di bawah adalah yang paling selamat dan berisiko rendah.

Samsung Galaxy SII GT-I9100G ICS 4.0.3 DXLP6

Samsung Galaxy SII GT-I9100G ICS 4.0.3 DXLP6

NOTA : Proses root ini hanya untuk model Samsung Galaxy SII (GT-I9100G) dan BUKAN untuk model Samsung Galaxy SII (GT-I9100).

Checklist Sebelum Memulakan Proses Rooting

  • Perkara pertama yang perlu dipastikan ialah, peranti Samsung Galaxy SII adalah adalah versi GT-I9100G dan BUKAN GT-I9100.
  • Pastikan Samsung Galaxy SII anda sudah di upgrade ke versi Android ICS 4.0.3 DXLP6.

Cara – Cara Root Samsung Galaxy SII GT-I9100G – ICS 4.0.3 (DXLP6)

Tools Yang Diperlukan

Langkah 1

  • Download kesemua fail di atas dan extract Odin 1.85 di PC anda. Fail GT-I9100G_LP7_ClockworkMod-Recovery_5.5.0.4.tar dan Root.zip tidak perlu di extract.

Langkah 2

  • Transfer fail Root.zip ke sdcard anda.

Langkah 3

  • Shutdown smartphone anda. Setelah betul – betul shutdown, tekan butang VOLUME DOWN + POWER + HOME secara serentak untuk reboot ke Download Mode.

Langkah 4

  • Run Odin di PC / laptop

Langkah 5

  • Sambungkan Galaxy SII GT-I9100G anda ke PC / laptop menggunakan USB data cable.
  • Tunggu sehingga Odin mengenalpasti peranti anda ( ID: COM di Odin bertukar ke warna kuning ).

Langkah 6

  • Klik PDA dan pilih GT-I9100G_LP7_ClockworkMod-Recovery_5.5.0.4.tar yang telah di download sebelum ini.

Langkah 7

  • Klik button Start dan tunggu sehingga proses root selesai.
  • Galaxy SII GT-I9100G akan reboot (tanggalkan USB cable).

Langkah 8

  • Seterusnya, shutdown smartphone anda. Setelah betul – betul shutdown, tekan butang VOLUME UP + POWER + HOME secara serentak untuk reboot ke Recovery Mode.

Langkah 9

  • Bila berada di Recovery Mode, pilih “install zip from sd card” -> “choose root.zip from sd card” -> Klik Yes untuk install. (Gunakan volume key untuk browse menu dan power button untuk pilihan)

Langkah 10

  • Reboot Galaxy SII GT-I9100G.

 

Selamat berjaya!

NOTA : Pemilik Samsung Galaxy SII GT-I9100 boleh mengikuti Tutorial Cara – Cara Root Samsung Galaxy S2 ICS 4.0.3 (DXLPB) untuk root.

Comments

  1. AyamBrand says

    Salam…
    Saya dah berjaya root guna tutorial di atas dgn jayanya, terima kasih :)
    Kemudian saya upgrade rom saya kpd JellyBam v7.6.2 (JB 4.2.2) pun ok berjaya. Cuma masalah saya adalah modem (baseband) dia kejap berfungsi kejap jadi unknown. Dah cari modem utk I9100G (DXLP6) tapi tak jumpa yg untuk JB 4.2.2. Untuk ICS je ada. Kot2 tuan ada sumber yg boleh dikongsikan, trima kasih didahulukan :)

  2. khairul says

    encik..sy dah mengikuti langkah2 encik sampai langkah 7..selepas tu dia tulis fail..
    Odin v.3 engine (ID:5)..
    File analysis..
    SetupConnection..
    Can’t open the serial(COM) port.
    All threads completed. (succeed 0 / failed 1)
    macam mana nak buat encik

    • khairul says

      cik.sudah setel dah.thx for root.mmg berkesan sangat2…
      saya tukar profile window pergi ke admininstor then sume jalan cam langkah seterus nya.thx

    • shraqs says

      Boleh masuk Recovery @ Download mode tak? Kalau semua tak boleh, maksudnya phone dah brick n perlu hantar kedai utk repair. Ada kemungkinan, motherboardnya dah rosak.

  3. Zul says

    Bro sy pakai i9100GDXLP6 JB 4.2.1 CM10.1….tp knapa bla sy nk upgrade ke 4.2.2 fon sy brmasalh…..mksudnya fon tido dan trus tido x bngun2….bla da call msk fon x brbunyi screen gelap ja. …rom aokp, pac man, rootbox, cm sume rom trsebut wat fon sy tdo. .apa mdalh sbenarnya bro?

    • shraqs says

      Salah tempat ni bro.. ha ha.. kalau guna custom ROM, saya syor ajukan persoalan di page diorang, nanti ramailah pengguna akan tolong.

  4. khairul azha azam says

    saya telah mengikut tunjuk ajar awak pasal root telah saya buat dgn s2 i9100g. tapi takde apa apa perubahan yang berlaku

  5. fazli says

    thanks bro….1st time try dh berjaya. Tp nk tanya satu, macam mana nk tau kalau dh berjaya root ke belum?

  6. hamid says

    saya musykil lagi bro. sebab sy beli hp seken. jadinye sy punye baseband version i9100gddlp7. adakah sudah di root atau perlu sy root lagi?

    sebab sy nk install jellybean stock official dari xda. mohon penjelasan.

    tq:)

  7. gabehell says

    saya sudah root s2 gti9100g sya dgn berjaya..sekiranya sya ingin install rom “resurrection remix” ada ka ia sesuai dgn ics 4.0.3?

  8. Hakim says

    Pertolongan. Kenapa bila saya dah masuk odin, sambungkan cable tetapi ID:COM tak bertukar dan tidak bagi apa apa respond? tolong lah bantu. Memang rosak la phone ni kalau macam ni

    • shraqs says

      1st of all, install Samsung Kies dulu ke PC / laptop. Then connect phone, tunggu sehingga Kies dpt detect phone (driver akan diinstall secara automatik oleh Kies). Bila Kies dpt detect phone, meaning driver dah berjaya diinstall.

      Utk guna Odin pula, pastikan USB Debugging dah di ON di phone (Setting -> Developer option -> USB debugging).

  9. faezah says

    saya dah download semuanya. tapi masalah dengan Odin dia x keluar pon table tu. usb dah sambung tapi still xde tindak balas ape2.

  10. dino kamaruddin says

    Selepas aku root sambungan internet asik terputus je bro…bila scren hidup bru ada sambungan…bila dlm mood s.by sambungan internet terputus…cane bro??mntk tlg bro..

  11. Art Ghazali says

    Tuan, saya baru beli hp S2 2nd. Bagaimana hendak bezakan hp ini S2 i9000 atau i9000g sebelum memilih kaedah root. Ataupun bolehkah i9000 boleh guna pada kaedah i9000g.
    Terima kasih.

    • shraqs says

      Boleh check di Setting -> About Device atau logo masa phone restart.

      Utk root pulak, mesti ikut model masing2,.. salah pilih model menyebabkan kerosakan (brick) pada phone.

  12. petr says

    Hi, selepas saya install clockwork mod melalui odin (result: PASS), saya kemudian reboot phone dan cuba masuk ke recovery mode. tetapi, tidak ade option utk install zip from sd card.

    Note: saya xde external sd, so root.zip disimpan di dlm internal sd.

  13. firdausnazeri says

    Terbaik la bro, dh settle root s2 GT-i9100G…
    mula2 cuak giler sbb Root pkai software Odin sbb sebelum ni root samsung galaxy Ace x pernah pkai Odin2 ni…
    1st try guna Odin ni kt s2 FAIL, reset balik, try lagi, baru PASS…cuak giler klau la enst xleh on lps tu…
    bro, bagi cdgn lagi utk buat apa lps root s2 ni?

  14. jang says

    bro..nk tanya apa tujuan kte nk root nie ek..apa kelebihan lepas kta dh root and klau kita silap ms rooting tu ada effect tak? mana la tau trlepas step trus tak leh repair hp haha..thanks bro

    • shraqs says

      Risiko masa root memang sentiasa ada. Kalau nsib tak baik mungkin phone tak dpt guna terus.

      Mudahnya, root ni brguna kepada yg suka ubahsuai phone (user interface, firmware n sbgnya mengikut selera tersendiri).

  15. awe says

    Salam bro…
    .Mcmmane nk unroot model i9100G..
    .knapa aplikasi yg dsimpan d sd card tba2 xleh buka,nk cr external sd pn tba2 xde…
    Thanx bro…

  16. Legion says

    Bro, nak tanya..hp sy sgs2 gti1900g version 4.0.3. Perlu install samsung kies? Sy dah download Odin v1.85 tetapi tak nak buka w/pun klik run as administrator.

    • shraqs says

      Update dulu SuperSU. Explorer boleh download direct dr google play. Root explorer apps premium (berbayar), boleh je cari d google utk dptkn scr percuma.

  17. matjun salasa says

    maaf saya newbis ingin bertanya..selepas root GT-I9100G – ICS 4.0.3 (DXLP6) ni bole main hd games tak..sgs2 sy sekarang ni bole main hd game 5 minit ja lps tu unfortunately stop..mintak bagi pendapat..TQ

  18. fazrie azrai says

    Salam , saye dah cube untuk root . Saya pakai Odin dah siap start semua bagai sampai satu part saye dah blackout tak tahu nak buat ape. Stuck di Logo galaxy s II GT-I9100G . Saya dah cube tekan Volume Up + Home Button + Switch On Button , agak lame saye tekan sampai kan di logo starting tu aje . Sekarang saye cube Volume Down + Home Button + Switch On Button tapi tiada sebarang pergerakan . Tolong :’(

    • davida says

      Saya Juga pernah mengalami Itu. menurut pengalaman saya, Kamu harus Repair SGS2 mu, Cara kerjanya SAma Dengan UPGRADE, Tpi kmu harus punya Firmware Yang sesuia dengan Phone mu. ( Optional Cabut Memory External SDcard Anda)

      Untuk Root HP SGS2 GT-I9100G Kamu bisa ikuti langkah ini , Download CWM.zip and root.zip, Letakkan CWM.zip di EXTERNAL SD Card dan root.zip Internal sdcard, masuk ke recovery mode Volume Up + Home + Power,Tekan apply update from external storage Pilih CWM.zip setelah itu kamu akan lihat CWM Touch Recovery, Tekan Zip from internal sdcard dan pilih root.zip tunggu hingga proses selesai dan Reboot Phone anda.
      Maaf Terlalu Berbelit-belit.
      Say Thnks to Admin ( shraqs) and g”Luck..

  19. davida says

    pakcik XXLPY ICS 4.0.4 tetep tidak bisa….
    yesterday saya coba root dengan Siyah-s2-v4.1.5 until finish – Hp restart but booting nya sampai ke sgs2 I9100G(macet disitu) tidak melewati Lambang Samsung (S) dan tidak bisa masuk system.
    thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *