Cara – Cara Root Samsung Galaxy S2 ICS 4.0.3 (DXLPB)

Kali terakhir Samsung Galaxy S2 menerima update ICS 2.0.3 (DXLPB) adalah pada bulan April 2012 dan banyak isu yang dikemukakan oleh pengguna. Untuk post kali ini, saya akan kongsikan Cara – Cara Root Samsung Galaxy S2 ICS 4.0.3 (DXLPB)update pada June 2012. Sorry sebab agak lambat saya keluarkan post utk S2 memandangkan saya tidak lagi memiliki peranti tersebut. Boleh baca kisah di sebaliknya DI SINI.

Samsung Galaxy SII ICS 4.0.3 DXLPB

Samsung Galaxy SII ICS 4.0.3 DXLPB

NOTA : Proses root ini hanya untuk model Samsung Galaxy SII (GT-I9100) dan BUKAN untuk model Samsung Galaxy SII (GT-I9100G).

Cara – Cara Root Samsung Galaxy S2 ICS 4.0.3 (DXLPB)

Sekiranya peranti anda belum lagi di update ke firmware DXLPB, anda boleh berbuat demikian menerusi OTA, Kies ataupun muat turun dari laman samfirmware.com dan flash menggunakan Odin.

Tools Yang Diperlukan

NOTA : Fail CF-Root-SGS2_XX_OXX_LPB-v5.2-CWM5.zip di atas mungkin akan wujud isu problem mounting secure storage. Sumber : Chainfire

Langkah 1

Download kedua – dua fail di atas dan extract Odin 1.85 dan CF-Root-SGS2_XX_OXX_LPB-v5.2-CWM5.zip di PC anda.

Langkah 2

Shutdown smartphone anda. Setelah betul – betul shutdown, tekan butang VOLUME DOWN + POWER + HOME secara serentak untuk reboot ke Download Mode.

Langkah 3

Run Odin di PC / laptop

Langkah 4

Sambungkan Galaxy SII anda ke PC / laptop menggunakan USB data cable.

Langkah 5

Tunggu sehingga Odin mengenalpasti peranti anda ( ID: COM di Odin bertukar ke warna kuning ).

Langkah 6

Klik PDA dan pilih CF-Root-SGS2_XX_OXX_LPB-v5.2-CWM5.tar yang telah di download sebelum ini.

Langkah 7

Klik button Start dan tunggu sehingga proses root selesai.

Langkah 8

Sekiranya semua berjalan lancar, Samsung Galaxy SII (GT-I9100) ICS 4.0.3 (DXLPB) anda kini telah berjaya di root.

Langkah 9

Untuk memastikan peranti anda telah di root sepenuhnya, pastikan wujud aplikasi SuperSU di senarai aplikasi Samsung Galaxy SII anda.

Selamat berjaya!

Unroot Samsung Galaxy S2 (DXLPB)

Sekiranya anda bercadang untuk unroot, terdapat DUA cara yang boleh diikuti :

1. SuperSU

Proses unroot boleh dilakukan dengan mudah menerusi aplikasi SuperSU. (SuperSU -> Setting -> Full unroot).

2. Flash Stock Kernel

Cara kedua ialah dengan melakukan proses flash stock kernel untuk firmware DXLPB menerusi Odin. Stock Kernel untuk firmware DXLPB (Malaysia) boleh dimuat turun dari SINI.

UPDATE : 31 Ogos 2012

Pemilik Samsung Galaxy SII GT-I9100G boleh mengikuti tutorial Cara – Cara Root Samsung Galaxy SII GT-I9100G – ICS 4.0.3 (DXLP6) untuk root peranti mereka.

Comments

  1. salman says

    assalamualaikum ,saye baru shj root galaxy s2 ics 4.0.3 .semuanye brjln dgn lncar tetapi lepas 2 ,bile nak on kn henset saye tu die x on,hanye ade prkataan samsung galaxy s2 ……..pas2 bawah die ade tiga segi kuning.smpai situ ,minx tolong

  2. Naidu says

    Hi , i just did the steps , but after the below result , it tried to reboot , but never UP . when i poer on there is a yesllow triangle wit “!” mark and nothing happens , can i someone help please …..

    • shraqs says

      Sorry for late reply,

      I suggest that you remove the battery for a while and then reinsert the battery back and reboot. If you still can not, repeat the same process of rooting again.

  3. Qiela says

    Salam semua. Saya baru saja root android sy. Jd, selepas root ni, apa yg patut kita buat? Sorry ye, saya masih baru, hehehe

  4. broadcastDd says

    thanks for your feedback bro..now my s2 rooted and run perfectly :)

    tapi bro. aku rase kau missed satu step penting untuk root.
    lepas dah flash insecure kernel –> (Langkah 7: Klik button Start dan tunggu sehingga proses root selesai.)
    sepatutnye kena run s2root / samsung quick root application untuk start root insecure kernel tu.

    betul tak?. atak kau memang ade simpler step..

    • shraqs says

      W’salam. 1st time root ke?
      Kalau dah ikut betul2 step di atas sepatutnya tidak akan ada masalah.
      BTW, boleh cuba tanggalkan bateri -> reboot ke Recovery Mode (Vol Up + Power + Home) -> clear cache partition -> advanced -> clear Dalvik Cache -> Reboot.

      Kalau tak dapat jugak, flash firmware DXLPB semula (download dari samfirmware.com)
      shraqs recently posted…Apple Firmware Download Page

  5. Ijoi says

    Salam bro..aku ada keraguan sikit la.S2 aku sebelum ni ada problem sikit.so sebab aku tak boleh nak solve aku hantar ke samsung servis di seremban.so far s2 aku balik kepada normal.tapi bila aku sampai rumah aku baru perasaan yang kies aku mention “your device does not support software upgrading via kies”.bila aku check,rupernye baseband version aku I9100DXLP7 n kernel version aku I9100DXLP7.setahu aku sebelum ni baseband version aku lain so mungkin cina tu reset S2 aku ke version ni utk solve problem.bila aku check kat internet version ni tak digalakkan sebab ade bugs.so aku guna odin untuk tukar kernel aku kepada DXLPB.so far sekarang ni S2 aku tak de problem tapi aku ade sedikit kemushkilan.so soalan aku

    1.tak de masalah ke kalau kite guna baseband version DLXP7 dan kernel version DXLPB?sebab sekarang kedua2 dah berbeza so aku takut aku berlaku crash akan datang.
    2.macam mana aku nak tukar balik baseband version yang official.sebab sekrang kies aku masih keluarkn notification yang sama.
    Maaf kalau soalan agak panjang.harap kita semua boleh berkongsi pandangan dan ilmu.terima kasih

    • shraqs says

      Wsalam. Sebenarnya sy dah lama tinggalkan S2 n jarang gunakan custom rom. Lagipun rom ni macam2, depend pd developer. Boleh cuba usha2 di ada developers forum

  6. amzar says

    salam..kenapa SGS2 i9100 tak detect lepas da cucuk usb kat lappy sy..da berulang kali dah sy cucuk tp xdpt..mintak dpt pecerahan yea..huhu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *