Cara – Cara Root Samsung Galaxy Note ICS 4.0.4 DXLR5

Pertama sekali, harap maaf kerana lambat mengeluarkan post ini. Saya terpaksa tangguh buat sementara memandangkan saya perlukan masa untuk melakukan proses testing dan memastikan kernel yang bakal digunakan adalah compatible dengan kernel untuk firmware Malaysia. Memandangkan ramai yang sudah tidak sabar – sabar menunggu untuk root smartphone Samsung Galaxy Note yang baru – baru ini telah menerima update terbaharu ke ICS 4.0.4 DXLR5 (tutorial upgrade secara manual boleh dirujuk DI SINI), jadi saya dengan humblenya mereleasekan post Cara – Cara Root Samsung Galaxy Note ICS 4.0.4 DXLR5.

Rooted Phone

Rooted Phone

MAKLUMAN : Cara Root Samsung Galaxy Note ICS 4.0.4 DXLR5 ini menggunakan kaedah Odin berdasarkan guide dan sumber dari Chainfire (xda developers) dan berbeza dengan Cara Root Samsung Galaxy Note ICS 4.0 DXLP9 terdahulu yang menggunakan kaedah CWM Touch Recovery dari Dr. Ketan (xda developers).
NOTA : Penggunaan CWM Touch Recovery tidak lagi selamat buat masa sekarang dan anda tidak digalakkan untuk menggunakan kaedah tersebut. Sumber : xda- developers.

Cara – Cara Root Samsung Galaxy Note ICS 4.0.4 DXLR5

Sebelum memulakan proses root, pastikan Samsung Galaxy Note anda sudah di upgrade ke ICS 4.0.4 DXLR5 ;

  • Setting -> About Phone -> Build Number @
  • Taipkan *#1234# di keypad anda.

Tools Yang Diperlukan

Download dari salah satu sumber di atas dan extract sehingga anda memperolehi fail CF-Root-SGN_XX_DBT_LRG-v5.6-CWM5.tar.

NOTACF-Root-SGN_XX_DBT_LRG-v5.6-CWM5.tar di atas merupakan kernel German dan merupakan kernel yang paling hampir dengan kernel Malaysia setakat ini.

Langkah Persediaan Sebelum Memulakan Proses Root

  • Buat backup
  • Pastikan bateri smartphone anda berada di tahap tidak kurang dari 80% penuh
  • Pastikan PC / laptop anda telah di install dengan Kies (DOWNLOAD LINK)
  • Setkan smartphone anda ke USB Debugging Mode ( Settings -> Applications -> Development -> USB debugging )
AMARAN : mobilityworlds tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini terhadap peranti anda selepas mengikuti tutorial ini. Tutorial ini merupakan sebahagian daripada perkongsian maklumat dan risikonya adalah tanggungjawab anda sendiri.

Langkah – Langkah Root Samsung Galaxy Note ICS 4.0.4 DXLR5

NOTA : Penggunaan kernel ini akan menyebabkan binary counter anda akan bertambah dan secara tidak langsung akan menyebabkan wujudnya exclamation mark (tanda amaran) semasa proses boot. Untuk mengatasi masalah tersebut, anda boleh gunakan aplikasi Triangle Away untuk reset binary counter kepada (0) dan menghilangkan exclamation mark. Untuk Reset Binary Counter dan exclamation Mark, rujuk post DI SINI.

Langkah 1

  • Turn off smartphone ( pastikan betul – betul atau tanggalkan bateri smartphone anda untuk mendapatkan kepastian )
  • Setkan smartphone anda ke Download Mode dengan menekan butang Volume Down + Home + Power secara serentak untuk satu tempoh masa 5 – 10 saat.

Langkah 2

  • Start Odin di PC/laptop anda.

Langkah 3

  • Sambungkan smartphone ke PC/laptop anda menggunakan USB cable.
  • Tunggu untuk beberapa saat sehingga Odin mengenal pasti smartphone anda. Ruangan ID:COM akan berwarna kuning.
Samsung Galaxy Note DXLR5 Root

Samsung Galaxy Note DXLR5 Root

NOTA : Pastikan anda tidak tick mana – mana pilihan di paparan Odin selain Auto Reboot dan F. Reset Time

Langkah 4

  • Klik button PDA dan pilih kernel CF-Root-SGN_XX_DBT_LRG-v5.6-CWM5.tar yang telah anda muat turun sebelum ini.

Langkah 5

  • Klik Start, dan proses rooting akan dilakukan. Smartphone anda di reboot secara automatik selepas proses rooting selesai.

Itu sahaja. Sekiranya semuanya berjalan lancar, Samsung Galaxy NoteICS 4.0.4 DXLR5 anda kini telah di rooting sepenuhnya.

 

UPDATE : 22/08/2012

Unroot Galaxy Note GT-N7000 DXLR5.

Untuk unroot, download original Galaxy Note GT-N7000 DXLR5 kernel dan ikuti Langkah 1 – Langkah 5 seperti di atas. Di Langkah 4, pilih Galaxy Note GT-N7000 DXLR5 original kernel di bahagian PDA.

DOWNLOADGalaxy Note GT-N7000 DXLR5 original kernel (Malaysia Firmware sahaja – XME) - (extract terlebih dahulu.)

Comments

  1. Riza says

    salam bro… mohon bantuan, saya baru selesai (note 1) upgrade android version 4.1.2 (DXLS8) menggunakan odin dgn menggunakan fail (N7000DXLSE_N7000OLBLSE_N7000DXLS8_HOME.TAR) MD5. masalahnya sekarang keluar pulak Unlock Sim (SIM NETWORK UNLOCK PIN). Ada cara tak untuk create password untuk buka lock tersebut

  2. mimie says

    salam..saya ada try root samsungs2… then masa rooting cabel dicabut oleh budak and kuar icon telefon then tanda tiga segi (dengan tanda seru di tengah2) and icon computer… lepas tu x boleh buat apa2… macamana nak solve ni?

  3. wan says

    ap beza kernel CF ni dgn philz kernel? mcm mne nk update ke jellybean? sy da root gne cara2 di atas dan ini hasilnya
    Baseband Version: N7000DXLR1
    Kernel Version: 3.0.15 -N7000XXLRG-CL811902
    se.infra@SEP-102 #3
    Build Number: IMM76D.DXLR5

    tq sharq :)

  4. ryukenzaki says

    saya nak tnya.. saya dah download kernal yg kat atas tu.. lps saya extraxt 2 kali last skali dia dia file nama zImage.. nk wt cam ne ye.. dia xkuar file.tar tu

    • says

      extract sekali je. Kalau dah sampai dpt zImage maknanya dah terlebih extract tu.

      BTW, extension .tar hanya akan dipaparkan sekiranya PC / laptop disetkan untuk paparkan extension file sahaja. Secara default, Windows akan hide extension file.

  5. mimie says

    salam… saya sudah cuba root…but dekat bhgn odin tu..atas kuning tu dia tulis failed… and dia kuar macam ni
    Added!!
    Odin v.3 engine (ID:14)..
    File analysis..
    SetupConnection..
    Can’t open the serial(COM) port.
    All threads completed. (succeed 0 / failed 1)
    All threads completed. (succeed 0 / failed 0)
    All threads completed. (succeed 0 / failed 0)

  6. ijam says

    salam. saye dah upgrade 4.0.4 ke 4.1.2. stakat ni sume ok. cume satu je yg jadi masalah. (wifi). sambungan nyer ok. tp bile masuk ke google play store @ main game online kluar plak connection fail. apsal ye?

  7. Jaja says

    Salam Shraqs,

    Saya dah lama nak try root note tapi tak berani and tak berapa faham until i found your blog and feel safe :)

    But baseband version saya DXLR1, boleh guna utk method yg post ni ke (DXLR5)?

    Mohon pencerahan :)

    TQ

  8. Mdshay says

    hai..
    nk tye Ap set G note leh di rootkan x.

    about phone
    model number:GT-N7000
    andriod version:4.0.4
    baseband version:N7000XXLRK
    kernelversion:3.0.15-1068447
    SE.INFRA@SEP-86#3
    SMP PREEMPT THU SEP 6 21:49:19 KST 2012
    build number:IMM76D.XXLRT

    sy risau tentang kernel version tu..boleh update kat saya a.s.a.p

  9. LUKU says

    salam shraqs… nak tanya skit lah… kalau nak root note
    PDA : N7000XXLRI
    PHONE : N7000XXLRB
    CSC : N7000OJVLR3
    boleh ke nak pakai cara yg ni dan pakai kernel yg shraqs lampirkan tu… plzz help me…

  10. enfaizal says

    askm bro.sy dah unroot n7000 spt yg di cdgkan bro.tp tiba2 bile dah reboot hanya keluar logo samsung sja(stuck).ada cra tak cmna selesaikan nye bro.trma ksh.

  11. alias says

    salam bro, saya dah cuba root galaxy note saya, guna cara yg d bagi d atas.. so bila dah complit.. sofwer yg bertambah ada 2.. superSu ngan CWM.. so sekarang note saya berjaya d root ke tak….

  12. leo says

    saya nk tanye, saya baru pakai note 2, ni seminggu,, kenapa kalau saya tukar pakai simkad yang lain hp ni x boleh detect? apa yang boleh saya buat? mintak boleh bantu

    • says

      Guna versi unlock @ lock carrier?
      Kalau guna unlock, normally takkan ada masalah tukar simcard. BTW, tiap kali tukar simcard pastikan restart phone.

  13. mat rock says

    selepas upgrade gt n7000 2.3 ke ics 4.0.4,handphone sya mempunyai masalah pada home screen..HW:REV_ PDA:N7000DXLR2,PHONE:N7000DXLR1,CSC:UNKNOWN,RF CAL.DATE:NONE,SMD,PBA:SMD:,PBA:CAMERA:ISP:SJFA05,BIN:OOEI08,TSP:0×13,TSK:0×12,uniquenumber:CVY197EFE7C527F…(INI TULISAN YANG ADA DI HOME LOCK SCREEN,BAGAIMANA CARA NYA UNTUK MENGHILANGKAN NYA???)

  14. az says

    tumpang tanye… skrg sy da root menggunakan kaedah Cara Root Samsung Galaxy Note ICS 4.0 DXLP9 terdahulu yang menggunakan kaedah CWM Touch Recovery dari Dr. Ketan (xda developers).
    so bagaimana nak unroot balik???
    plz help me…

  15. Farith says

    Salam..bila ikut step ni..Setkan smartphone anda ke Download Mode dengan menekan butang Volume Down + Home + Power secara serentak untuk satu tempoh masa 5 – 10 saat.

    phone sy tak detect di pc.. kenapa yer

  16. gambarlama says

    sesapa nak try jellybean leh try yg ni dulu..(Paling selamat). guna Odin 1.85 untuk flashing. cuma yg ni takde multi tasking.
    HOTFILE
    jellybean 4.1.1 XXLS2 ni xde root lagi.

    saya sekarang dah guna jellybean 4.1.2. yg ni lagi macho dr pre-release kt atas.
    baca kat : xda-developers.com

    kalau nak install, kena guna CWM. hp mesti dah ROOT dulu..(gunakan tuturial kat atas kalau nak root.) sy pun kena downgrade dulu ke DXLR5, Pastu baru root. harap ini dpat membantu member2 yg kat luar sana yg kemaruk nak jellybean. hapir 90% sama dengan note 2. cuma takde airview untuk galeri je…. aku bg rate 9/10… best tu jellybean..

    • gambarlama says

      ok.. nak tambah 1 lg.. yg ni plak update terbaru untuk Ultimate_N7000_XXLSA_JellyBean_4.1.2. dah masuk version 5. (v5) sapa2 yg dh flash note korang guna v4, boleh update secara OTA atau guna link kat bawah:

      sourceforge.net

    • says

      Sorry Jacky,.. saya tak dapat nak buat perbandingan antara kernel tersebut.
      BTW, saya memilih kernel CF memandangkan kernel dari CF merupakan kernel yang paling hampir dengan stock kernel tanpa melibatkan sebarang pengubahsuaian yang banyak.

  17. says

    SALAM bro….saya dah cuba cara rooting nie tetapi resultnya FAIL…..tak tahu apa masalahnya…..please help…

    about phone
    model number:GT-N7000
    andriod version:4.0.4
    baseband version:N7000DXLR1
    kernelversion:3.0.15-N7000DXLR5-CL968032
    DPI@DELL141#3
    build number:IMM76D.DXLR5

            • watari says

              salam bro..adakah dgn terinstallnya superuser itu menunjukkan yg phone sy sudah di root……boleh tak tunjukkan cmne nk guna mobile odin…cmne nak install jellybean kedalam phone sy dgn mobile odin??

            • watari says

              ok dah settle…mula2 sy rooting dgn CWM…even xselamat..amik gak risk…pastu insall mobile odin….root semula dgn mobile odin lak…..tp still nk jellybean lak…

            • says

              Satu cara lagi boleh cuba install Root Checker atau sebarang aplikasi yang perlukan root akses seperti Root Explorer. Jika ada pop-up yang minta grant access maksudnya phone dah berjaya di root.

              Personally, saya memang tidak support mana2 custom ROM especially leaked/unofficial release firmware dr Samsung, memandangkan official JB utk GNote belum dikeluarkan.

              Utk cuba unofficial JB utk GNote, saya sarankan saudara rujuk kepada developer yang mengeluarkan firmware berkenaan. Sorry.

    • says

      Firmware XXLS2 masih lagi dlm proses beta, nanti akan dikeluarkan XXLS3 (Multi Windows). Untuk root saya tak dpt nak syorkan cara lain melainkan HydraCore v7 yang disarankan melalui link tersebut menggunakan Odin.

      • khairul says

        dh donlot HydraCore V7 tp tk leh nk upload foleder tue guna odin la bro…
        bukankah file yg nk kena upload guna odin mesti berformat .tar?
        tp foleder yg didonlot berformat META-INF & system…mohon bantuan….

  18. naim says

    Bro. Cmane nak uninstall cwm terus.. Bkn disable.. Sy dah unroot kpd yg asal. Jd nk buang la benda2 2.. SuperSU dh uninstall.. Tggal cwm je.

  19. khai says

    dh root sayang result failed.. on keluar samsung galaxy note jer.. sampai sudah.. need help…. hurmmmmm.. stuck kepala jap..

  20. khai says

    saya nak tanye knpe sy extract file CF-Root-SGN_XX_DBT_LRG-v5.6-CWM5.zip jd format image… stuck terus nak root galaxy note ni.. blurrrr tolong sy…

  21. Syihan says

    Salam bro. Galaxy Note saya belom root lagi. Tgh usya2 step yg berkesan & tak brick. Plan nak flash JB AOKP (http://www.mobilenapps.com/articles/4869/20121029/update-galaxy-note-jelly-bean-aokp-build.htm).

    Utk recovery, Odin macam mana pulak? nak backup/restore ROM. Boleh guna Andoid system recovery (volume up+home+on) jugak ke? Dulu pernah root Xperia X10i (Hp lama & da jual). Backup/restore ROM guna mode macam Android system recovery (Tak pasti nama mode tu apa. CWM kot). So boleh change custom ROM bila2 masa jek. Kalau dah guna Odin ni, still boleh backup/restore guna approach yg sama ke?

  22. Erry says

    Bro…minta maaf nak tanye skit…newbies…sebelum unroot apa yang perlu dilakukan terlebih dahulu..contohnye…nak kena reset binary ke..atau uninstall app cwm ke…minta tunjuk ajar…terima kasih bro.

  23. adam says

    Salam…dah root note saye guna kernel yang admin bagi kat atas…
    Bila saye unroot ke original kernel, note saya hang masa reboot…keluar SAMSUNG logo sahaja selepas animation…tunggu 2 3 jam pun xde perubahan…mohon petunjuk..hehehe…tqvm..

      • adam says

        saye pun nak cakap sorry…dah ok dah tengah malam smalam…then tak sempat nak gtau kat sini..
        saye dah usik sume dah kat recovery…sampai mount dan unmount emmc & sdcard …cuak gak la…dah la saye first time rooting2 ni…
        the solution was..saye rooting ke GB…tibe2 lak tringat mase beli tu,apek tu kasi upgrade note saye ke ICS..means originally is GB la…
        so..flash PDA,PHONE dan CSC gune odin..
        boleh download kat sini then unzip >>>> http://hotfile.com/dl/149340025/f404441/Rooted_N7000XXLB1.DBT.rar.html

        btw..tqvm shraqs…good blog… ape2 nanti saye roger…nak try upgrade to JB..tak tau la boleh ke tidak..hahaha :)

  24. moyser says

    salam.,sya newbie.bru pkai GTN7000 4 hari, android ver. 4.0.4 kernal ver n7000DXLR5. dh cba cari forum n tutorial utk max pengunaan fon ni n masih mencari..tlg bg cadangan bro..

    sya gna fon ni sbg alterntif kpd BB sbg organizer kerja2 sya.

    utk apa sbnarnya update/grade kernal dssbgainya..minta pencerahn

    • says

      Utk dapatkan maklumat yg detail, boleh rujuk xda developers forum. Semua jenis smartphone ada, termasuk aspek custom kernel, firmware n etc.
      Personally, saya tidak syorkan saudara melakukan customization yang terlalu advance memandangkan saudara gunakan phone utk urusan kerja. Apapun terpulang kpd keperluan.

    • wirawan says

      salam… Saya ada masalah di mana bateri berkurang dgn pantas.. Ada sesetengah forum mengaitkan isu ini dgn update terbaru 4.0.4

      Saya melakukakn update secara autoupdate… Adakah sama kesan dgn menggunakkan KIES?

      Masuk ni saya da beli 2 unit battery… Kerna beranggapan bateri kong… Tp bila mengecas… Bateri akan bertambah kurang… Kdang bila dpt cas pn… Agak lama utk dpt 100% full…

      Bila da full 100% setiap 20 minit 1% akan kurang.. Ada ka iya normal

      • says

        Isu berkenaan memang ada dinyatakan, tapi bukan semua (special cases).
        Sebetulnya saya tidak ada sebarang penyelesaian yang tertentu untuk disyorkan, mungkin Wirawan boleh ;

        1. Lakukan factory reset @
        2. Flash firmware untuk region lain untuk melihat kesannya.

        Harap membantu. TQ

  25. aduka says

    saya dah root….gune odin dh…tapi apabila fon reboot…hnye keluar logo samsung galaxy note n7000 sahaja, x masuk seperti sediakala…macam mane nk selesaikannya??

    blur~~~~

  26. Man Toba says

    Salam, bro nak tanya sikit. Sy baru lg. Kalau sy flash pakai firmware malaysia yg bro upload last tu dah kira root ke?Pakai german punya compatible ke dgn malaysia punya?

  27. finnmoschino says

    sy ade masalah pada galaxy note n7000….(firmware upgrade encoutered an issue.please select recovery mode in kies & try again)…..adekah n7000 sy brick??..mcm mane sy nak selesaikan masalah ni…

  28. Lee says

    Bro, nak tanya mcm mn nk hilangkan icon super user? mulanya 1st sy root pada ICS 4.0 DXLP9 pakai CWM, sampai update sy terus upgrade ke 4.0.4 DXLR5, sekarang sy nk unroot nak pakai standard, tapi bila root 4.0.4 DXLR5 pakai kernel German dan unroot balik pakai original kernal icon super user yg 1st root 4.0 DXLP9 tetap ada. Ada cara tak nk hilangkan icon2 super user semua tu?

  29. kapakraja says

    sy telah root dan pki kernel franco….. sekarang sy nak unroot dan downgrade ke asal version. dah download apa yang perlu tp bila extract dia akan bertukar kepada format image.. lepas tu kalau nak update firmware tak dapat…. failed to update firmware.apakah sebab pki kernel franco… tolong tolong dan tolong…

          • kapakraja says

            version note sy sekarang
            PDA – N7000DXLP9
            PHONE – N7000DXLP5
            CSC – N7000OLBLP6
            BUILD INFO – Sat May 15:41:21 KST 2012

            apakah ini ok… atau tidak…

            • Icky says

              Salam,
              Version note sy sekarang selepas saya root
              PDA – N7000DXLP9
              PHONE – N7000DXLP5
              CSC – N7000OLBLP6

              Now saya dah unroot balik guna odin, lepas keluar logo samsung and stuck . Saya cuba unroot balik, lepas tu stuck spt status di bwh :

              Added!!
              Enter CS for MD5..
              Check MD5.. Do not unplug the cable..
              Please wait..
              N7000DXLP9_N7000OLBLP6_N7000DXLP5_HOME.tar.md5 is valid.
              Checking MD5 finished Sucessfully..
              Leave CS..
              Odin v.3 engine (ID:9)..
              File analysis..
              SetupConnection..
              Initialzation..
              Get PIT for mapping..
              Firmware update start..
              cache.img

              Minta pencerahan

  30. kayrol says

    Buat masa skng ni xde updte lg ker pasal cwm tu…???

    .leceh laa skit kan lau pkai cara nie….lau pkai yg cwm tuu sng skit…dorang dah repair lum bro?

    • says

      Masih takde sebarang update pasal tu. Mungkin ambik masa sikit kot sebab ada cara lain yg lebih selamat.

      BTW, aku lebih suka guna CF-Root sebab tak perlu nak run CWM setiap kali nak masuk Recovery Mode.

    • says

      Masa root guna CF-Root atau CWM? Kalau guna CF-Root, download original kernel utk Galaxy Note mengikut firmware (DXLR5) dan flash guna Odin cara yang sama seperti nak root, bezanya kali ni guna original kernel dan bukan CF-Root kernel. Download link, saya dah sertakan di atas (dlm post).

    • says

      Aplikasi masih tetap kena bayar. Kalau yg free tu crack version. Boleh google, memang banyak aplikasi berbayar yg di crack. :) Rooting hanya untuk membolehkan kita access file system.

  31. says

    hi bro saya dari indo nih met kenal ..boleh tanya nih
    saya mau ganti firmware galaxy note indonesia ke firmware arab saudi bisa nggak ?
    kalau bisa buat root untuk firmware arab saudi pakai CF yang mana yah ? makasih :)

  32. LI GNOTE says

    SHRAQS.. SUPERSU NI NAK BUAT MCM MANA PLAK?
    MAAF NEWBIE… BARU BARJAYA ROOT..
    PASTU NAMPAK ADA ICON CWM DAN SUPERSU, XTAU NK BUAT CAMNA… HEHE
    PERLUKAN BANTUAN

  33. kakarot says

    Cantik lah bro…x sabo nak blik umah ptg ni…lpas buka je wa mst try. Reset binary tu dh on lom? Selama ni aku follow Dr India tu je rupa kat Malaysia ada yg sama taraf…respect lu bro

    • says

      Takde la hebat, noob jugak… kalau nak banding ngan geng2 di xda dev tu. Triangle Away post on the way, mungkin akan release petang @ lepas terawih malam nanti.

    • says

      Yang tak selamat tu CWM Touch Recovery version. Kalau CWM yang biasa ni takde masalah. Kalau ikut apa yg geng2 developers tu cakap, ada code dlm CWM yang boleh trigger phone jadi brick,… buat masa sekaranglah. Mungkin nanti diorang akan repair kot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>