Cara – Cara Root Galaxy S3 Jellybean 4.1.2

Melalui post sebelum ini (Official Jellybean 4.1.2 Galaxy S3), saya kongsikan beberapa ciri menarik yang telah dimuatkan menerusi update Android Jellybean 4.1.2 ke atas Galaxy S3 (Malaysia) dan juga cara untuk melakukan proses update menggunakan Odin. Seterusnya, saya akan kongsikan pula Cara – Cara Root Galaxy S3 Jellybean 4.1.2 dan 4.3. Sila ikuti panduan di bawah.

Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy SIII

Sila rujuk bacaan tambahan di bawah untuk mendapatkan gambaran dan maklumat asas tentang proses rooting.

Untuk panduan rooting kali ini saya akan kongsikan cara root yang menggunakan CF-Auto Root yang telah disediakan oleh Chainfire (XDA Members).

Cara – Cara Root Galaxy S3 Jellybean 4.1.2 Dan 4.3

PERINGATAN!

  • Pastikan peranti anda ialah Samsung Galaxy S3 (GT-I9300) – Setting -> About Device -> Model number, dan telah di upgrade ke versi Android Jellybean 4.1.2 atau 4.3.¬† Jika model dan versi Android anda berlainan dengan model yang dimaksudkan, anda dinasihatkan untuk TIDAK melakukan proses rooting ini.
  • Seperti biasa, mobilityworlds tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini terhadap peranti anda selepas mengikuti tutorial ini. Tutorial ini merupakan sebahagian daripada perkongsian maklumat dan risikonya adalah tanggungjawab anda sendiri.

Langkah Yang Perlu Diambil Sebelum Root Galaxy S3 Android Jellybean 4.1.2 Dan 4.3

  • Lakukan backup.
  • Pastikan bateri smartphone anda berada di tahap tidak kurang dari 80% penuh.
  • Pastikan anda telah install Kies di PC/laptop anda. Jika belum, download Samsung Kies dari LINK INI, install dan restart PC/laptop anda.

Tools Yang Diperlukan

  • Odin 3 (3.0.4) – terdapat dalam pakej zip file di bawah. (CF-Auto Root)
  • CF-Auto-Root-m0-m0xx-gti9300.zip – DOWNLOAD LINK (selepas download, unzip file tersebut dan anda akan memperolehi file CF-Auto-Root-m0-m0xx-gti9300.tar.md5)

Cara – Cara Root Samsung Galaxy S3 Jellybean 4.1.2 Dan 4.3

Langkah 1

  • Setkan smartphone anda ke Debugging Mode ( Setting -> Applications -> Developement -> USB Debugging ).
  • Turn off smartphone ( pastikan betul – betul atau tanggalkan bateri smartphone anda untuk mendapatkan kepastian )

Langkah 2

  • Setkan smartphone anda ke Download Mode ( VOLUME DOWN + POWER + HOME secara serentak untuk beberapa saat sehingga anda berada di Download Mode )

Langkah 3

  • Start Odin 3 (3.0.4) yang anda download di PC / laptop anda.

Langkah 4

  • Sambungkan Galaxy S3 anda ke PC / laptop menggunakan USB data cable.

Langkah 5

  • Tunggu sehingga Odin mengenalpasti peranti anda ( ID: COM di Odin bertukar ke warna biru ).

Langkah 6

  • Klik PDA dan pilih file¬†CF-Auto-Root-m0-m0xx-gti9300.tar.md5 yang telah di download sebelum ini. (pastikan ianya .tar.md5 dan bukannya .zip)

Langkah 7

  • Klik button Start dan tunggu sehingga proses root selesai. Peranti anda akan reboot secara automatik.

Sekiranya semua berjalan lancar, Samsung Galaxy S3 (GT-I9300) Jellybean 4.1.2 / 4.3 anda kini telah berjaya di root.

Comments

  1. blur says

    bro… tumpang tanye. sy dh upgrade s3 sy kepade 4.3. pas2 sy root. then sy xble nk install cwm… dh try download latest ‘philz_touch_6.15.4-i9300.tar.md5′ for i19300 s3 drpd xda. tp bile msk odin. die kate damages file… sumtin like dat la. so… without cwm, sy xble nk wat backup nandroid n efs…. cmne ni bro… tlg minta pencerahan… atau sy salah dload cwm… tp dh check latest.

  2. Encik Mimpi says

    Saya guna S3, mase bli android saye Jelly Bean 4.1.2… then saya upgrade Jelly Bean 4.3, tapi S3 saya takleh detect sim kad saya.. macam mana saya nak buat ni.?? Takkan nak kena downgred ke Jelly Bean 4.1.2 pula…….. ada cara lain ke.??? Toloong

  3. Lisanul Hakim says

    Salam bro..bila root phone…step apa yg boleh menyebabkan phone jadi hard brick?silapnya di mana?takut jugak kalau salah step nanti phone hard brick plak…

  4. hafiz says

    salam bro nak tanya sikit. dekat step 1 tuh kan bro ckp off smartphone and klu boleh cabut battery. .time tuh da connect wayar usb ke pc/ laptop ?

  5. pantang says

    asal setiap kali,aku cuba gagal….setup connection pastu fail,aku da install da kies,driver da update,hmmm

  6. akmal says

    bro , nak tanya saya dah root, tp cma ada supersu ja, cwm dengan cwm manager tkda pulak, macam mana eh ? bukan perlu ada ke ?

    • shraqs says

      Guna CF Auto Root memang macam tu. CWM semua takde. Sebab kaedah ini adalah kaedah yang paling bersih dan basic. Bro Akmal boleh install cwm berasingan atau mobile Odin.

  7. azrul says

    bro’s
    saya dh upgrade dari jb 4.1.2 ke 4.2.2..so saya downgrade blk ke jb 4.1.2. dari segi downgrade xde mslh cume lps restart, logo samsung still keluar berulang2..lame jugak tunggu tp still mcm tu jugak..ade care x?

    thanks.

    • shraqs says

      1st time reboot biasanya agak lama jugak. Kalau dah lebih 5 minit & asyik ulang2 logo sama tu, boleh cuba cara berikut :
      1. tanggalkan bateri (2-3 minit) then reboot @
      2. enter recovery mode – clear cache partition @
      3. Flash lagi sekali JB 4.1.2
      shraqs recently posted…Download iOS 7 Wallpaper

  8. Pete says

    nice sharing…
    nak tanya sikit..
    lepas root boleh unroot then dengan guna SuperSU? dapat kat mana?
    lepas unroot, does it mean boleh guna goole play macam biasa?
    dan adakah unroot akan jadi seperti biasa sebelum root?

    • shraqs says

      Lepas unroot, semua function phone masih berfungsi macam biasa. Kalau ada masalah, boleh flash firmware guna Odin.

      BTW, ada function Full Unroot di SuperSU under Setting.

  9. AyieGamers says

    yeah,root mmg penting untuk gamers.root terbaik walaupun warranty kacau,tp bole stock ke normal roms,jaga2! jgn smpai hard brick(suda kena)

  10. jumardi says

    da update 4.12 da root sempurna untuk s3………mantappppp…..thanks bro…..blog yg sgt mmbantu aq……snang ati owh ehehehehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *