Cara – Cara Memotong Micro-SIM Dan Nano-SIM

iPhone 5 telah dilancarkan dengan jayanya pada 12 September 2012 yang lepas. Antara pembaharuan yang diketengahkan oleh Apple adalah pengenalan tentang penggunaan Nano-SIM dan Lightning cable. Bagi pengguna unlocked* iPhone, trick memotong SIMcard untuk menyamai Micro-SIM adalah perkara yang biasa, begitu juga pengguna Galaxy S3 seperti saya yang malas untuk ke syarikat telco untuk menukar SIMcard.

Jadi, sekiranya anda tergolong dalam kategori yang malas untuk ke syarikat telco dan tidak terikat dengan mana – mana package telco dan suka melakukan sesuatu secara DIY (Do It Yourself), printable Nano-SIM dan Micro-SIM ini adalah sesuai untuk anda.

Panduan cara – cara memotong Micro-SIM Dan Nano-SIM ini telah disediakan oleh Christian von der Ropp dan boleh dimuat turun DI SINI.

Cara – Cara Memotong Micro-SIM Dan Nano-SIM

Panduan Memotong Mini dan Micro SIM ke NanoSIM

Panduan Memotong Mini dan Micro SIM ke NanoSIM

NOTA : Pastikan anda mengikuti langkah dan arahan yang ditetapkan, khususnya print-out mengikut skala yang ditetapkan (A4 paper).

Walau bagaimanapun, untuk pengguna iPhone 5, anda mungkin memerlukan adapter seperti yang ditawarkan di Amazon (direct link). Selain daripada itu, sekiranya anda tidak yakin dengan proses DIY di atas, terdapat cara yang lebih mudah dengan menggunakan nano-SIM cutter (direct link) atau di kedai – kedai yang menawarkan servis berkaitan (mungkin akan dikenakan bayaran).

Happy cutting!

 

* unlocked : Istilah yang digunakan untuk menggambarkan smartphone yang tidak terikat kepada pembekal perkhidmatan tertentu  untuk digunakan. Dalam kes iPhone, ia merujuk kepada SIM lock.

Comments

Comment Policy: Pemilik blog ini berhak untuk mengedit atau memadam mana-mana komen yang dihantar ke blog ini tanpa notis sekiranya ia disifatkan sebagai spam, penggunaan kata - kata kesat, menyinggung perasaan pihak lain, mengaibkan individu, komen yang tidak berkaitan dengan topik perbincangan / artikel. Admin tidak akan memberi apa-apa tindak balas kepada pertanyaan berulang. Sila baca komen-komen sebelum ini.Jadilah komentator yang bertanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *